Η αλήθεια πίσω από το άρθρο «The business of Greece and Macedonia»

neos_kosmos

Δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νέος Κόσμος στις 18 Απριλίου 2016 και στον ιστότοπο της εφημερίδας την επόμενη μέρα.

 

 

Αναλυτικά το άρθρο παρακάτω. Η αγγλική έκδοση βρίσκεται εδώ. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών στις 20 Απριλίου 2016.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της Αυστραλίας, SBS, με θέμα «The Business of Greece and Macedonia», η Αυστραλή βουλευτής Περθ, Alannah MacTiernan, διαστρεβλώνει κατάφωρα την επίσημη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, τόσο στο παρελθόν όσο και το παρόν. Προπαγανδίζοντας μια σειρά από ψεύδη, απεικονίζει άδικα την Ελλάδα ως μια χώρα που επίμονα επιδεικνύει επιθετικότητα προς τους γείτονές της. Απαντώντας στο συγκεκριμένο άρθρο, διατυπώνουμε μια ακριβέστερη περιγραφή του σύνθετου αυτού ζητήματος.

Η κ. MacTiernan χαρακτηρίζει τη διπλωματική στάση της Ελλάδας προς τους βόρειους γείτονές της ως «δριμεία αντίθεση στην ίδια την ύπαρξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό είναι προφανώς ψευδές αφού η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, όπως αναγνωρίζει και η ίδια η κ. MacTiernan. Για παράδειγμα το 2007, 17 από τις 20 πιο σημαντικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ χρηματοδοτήθηκαν από ελληνικά κεφάλαια, ενώ περίπου 20.000 άνθρωποι (περίπου 6% του εργατικού δυναμικού) απασχολούνταν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, το 2013 σχεδόν το 28% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ προερχόταν από την Ελλάδα. Παρά την πρωτοφανή οικονομική ανέχεια των τελευταίων οκτώ ετών, η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στη γείτονα χώρα, κάτι που ασφαλώς δεν ταιριάζει με τη στάση ενός κράτους που υποτίθεται ότι αντιτίθεται στην ύπαρξη της ΠΓΔΜ.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κ. MacTiernan κινείται στα όρια της παράνοιας όταν αναπαράγει έναν παλιό μύθο ότι «υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της τότε ελληνικής κυβέρνησης και του Σέρβου εγκληματία πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να πνίξουν τις ευκαιρίες προόδου για τους Μακεδόνες και να προκαλέσουν τη διαίρεση της χώρας». Παρά το γεγονός ότι ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκανε ένα παρόμοιο άνοιγμα προς την Ελλάδα, ο σκοπός της δήλωσης Μητσοτάκη ήταν να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνησή του απέρριπτε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ΠΓΔΜ.

Η πρόσφατη ιστορία του θέματος της ονομασίας είναι και παραμένει αμφιλεγόμενη, ωστόσο, εδώ η κα MacTiernan είναι και πάλι ένοχη για μια σειρά από ψεύδη. Καταρχήν, η Ελλάδα ουδέποτε «επέβαλλε το παράλογο όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ούτε οι Έλληνες αναφέρονται στους πολίτες της ΠΓΔΜ ως «Fyromians». Αντιθέτως, η ονομασία «ΠΓΔΜ» προέκυψε από το Ψήφισμα 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μια αμοιβαίως αποδεκτή, αλλά προσωρινή λύση ούτως ώστε να είναι διακριτό το πρώην μέλος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τις τρεις μεγάλες διοικητικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι τρεις αυτές περιοχές είναι επίσημα καταχωρημένες με το όνομα αυτό στα πρότυπα γεωκωδικοποίησης που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν μακράν το μεγαλύτερο μέρος του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας σήμερα, και με υπερηφάνεια αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και ταυτόχρονα Μακεδόνες (Μακεδόνες Έλληνες).

Σκοπός του ψηφίσματος του ΟΗΕ ήταν να δώσει χρόνο στις δύο χώρες ώστε να διαπραγματευτούν και να βρουν λύση μέσω μιας ονομασίας που θα σέβεται τις αξιώσεις των δύο πλευρών προς μια μακεδονική ταυτότητα. Η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δύο οργανισμοί των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος, θα εξαρτιόταν από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κας MacTiernan, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η στάση της Ελλάδας έμπρακτα αποδεικνύει την ειλικρινή βούληση εκ μέρους της για την επίτευξη μιας βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας με τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα προτείνει να αντικατασταθεί το όνομα «Πρών Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» από μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία», η οποία θα αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες και για όλους τους σκοπούς, είτε στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είτε διεθνώς. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει μετακινηθεί από την θέση που είχε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ούτε στο ελάχιστο, μια θέση η οποία μονοπωλεί τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Καταλήγωντας η κα MacTiernan διερωτάται «δεν έχουμε μάθει τίποτα από τις συγκρούσεις στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο;» Το μάθημα που οι λαοί των Βαλκανίων έχουν μάθει από αυτές τις συγκρούσεις είναι ότι τα προβλήματα δημιουργούνται όταν επίσημοι φορείς προσπαθούν να μονοπωλήσουν ταυτότητες για εθνικιστικούς και αλυτρωτικούς σκοπούς. Το πλαίσιο αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει τους κινδύνους που εμπεριέχει η επίσημη πολιτική της ΠΓΔΜ, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει την ονομασία και την ταυτότητα της «Μακεδονίας», αποκλειστικά για τον εαυτό της. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών διάφοροι εξτρεμιστές, όπως ο επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κος Νίκολα Γκρούεφσκι, έχουν εισαγάγει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μια πολιτική αρχαιοποίησης, η οποία επιχειρεί να συνδέσει ιστορικά την ΠΓΔΜ και το λαό της με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ωστόσο, όλα τα μεγάλα και σημαντικά μνημεία της αρχαίας Μακεδονίας βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Συμπεριλαμβάνονται εδώ η πόλη των Αιγών, η οποία ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέρος όπου κείτεται ο τάφος του πατέρα του, η πόλη της αρχαίας Μίεζας, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο για 2.5 χρόνια, καθώς και το αρχαίο Δίον, όπου ο Αλέξανδρος λάτρευε τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου μαζί με τους άλλους αρχαίους Έλληνες. Εάν η σύγχρονη ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ είναι συνυφασμένη σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον Μέγα Αλέξανδρο, πόσος καιρός θα περάσει έως ότου ένας δημαγωγός από την ΠΓΔΜ επιχειρήσει αλυτρωτικές διεκδικήσεις σε όλες αυτές τις περιοχές που βρίσκονται στον κυρίαρχο χώρο της ελληνικής επικράτειας;

Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για όλους τους διακεκριμένους προγόνους του, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον οποίο ιστορικοί και επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι έχει τεράστια συμβολή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από το ποιά γνώμη μπορεί να έχει η κα MacTiernan.

Το όνομα Μακεδονία είναι και θα είναι για πάντα ριζωμένο βαθειά στην ελληνική ιστορία. Το σύνολο του πληθυσμού των 550.000 Αυστραλών ελληνικής καταγωγής είναι ένθερμοι υποστηρικτές της κληρονομιάς των Ελλήνων Μακεδόνων. Αντιτίθενται στη μονομερή χρήση ενός ονόματος το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εθνική τους ταυτότητα και με την ιστορία τους.

About Vasilis

I am an econometrician and I am interested in contemporary issues in economics and politics, as well as history, related to Europe with emphasis to Greece. You can follow me at https://vasilissarafidis.wordpress.com/
This entry was posted in Greek and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s