Θεσσαλονίκη: Ένα Παγκόσμιο Φόρουμ Οικονομολόγων την Ερχόμενη Πενταετία

Το διάστημα 2015-2020 η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο φόρουμ οικονομολόγων, φιλοξενώντας τρία μεγάλα συνέδρια. Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο με το 2ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας (Annual Conference of the International Association for Applied Econometrics). Το καλοκαίρι του 2017 θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη το 23ο Συνέδριο Οικονομετρικής Ανάλυσης Δεδομένων Panel (International Panel Data Conference), ενώ το 2019 θα διεξαχθεί το Διεθνές Συμπόσιο Προβλέψεων (International Symposium on Forecasting).

Την περίοδο 25-27 Ιουνίου 2015 παρευρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη πάνω από 450 οικονομολόγοι και ερευνητές, προερχόμενοι από κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Πανεπιστήμιου του Cambridge, το ΜΙΤ, και πολλά άλλα.

Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν η εκπαίδευση οικονομολόγων στον τομέα της οικονομετρίας και τις εφαρμογές της σε διάφορους τομείς των οικονομικών. Εκτός από τις επιστημονικές συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από επίκαιρα και σημαντικά οικονομικά θέματα, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους σύνεδρους να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ομορφιά και την ιστορία της πόλης.

Η δεξίωση του συνεδριου έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 25 Ιουνίου, όπου τους παρεβρισκόμενους καλοσώρισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Σπύρος Πέγκας και ο υπεύθυνος του Δήμου σε θέματα φιλοξενείας κ. Γιώργος Μπαζμαδέλης. Το συνεδριακό δείπνο έλαβε χώρα την Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Αποθήκη Γ στο λιμάνι της πόλης. Σημαντική συνδρομή στις υπέροχες εκδηλώσεις είχαν ο χορευτικός Σύλλογος Ποντίων Κορδελιού, η Βυζαντινή χορωδία το «Ηδύμελον» ύπο την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Τσάμη και τέλος οι ηθοποιοί Αχιλλέας Δημητριάδης και Αλεξία Ξιγάλα που πρωταγωνίστησαν στην εξαιρετική θεατρική παράσταση αρχαίας τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Την επόμενη του συνεδρίου, πολλοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μια οργανωμένη εκδρομή στους Μακεδονικούς Τάφους της Βεργίνας και στην Σχολή του Αριστοτέλη στην Νάουσα, όπου έμαθαν για την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μας. Η ξενάγηση έγινε κάτω υπό την επίβλεψη του υποψήφιου Διδάκτορα αρχαιολογίας και φίλο κ. Βασίλη Δημητριάδη, στον οποίο είμαι υπόχρεος.

Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου και φίλους της Οργανωτικής Επιτροπής, κάνοντας ειδική μνεία στον καθηγητή κ. Θεολόγο Παντελίδη για την πολύ σκληρή δουλειά και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε καθόλη την διάρκεια των 12 μηνών που προηγήθηκαν του συνεδρίου, καθώς επίσης και τους καθηγητές κ.κ. Θεόδωρο Παναγιωτίδη, Στυλιανό Φουντά και Θανάση Στέγγο, οι οποίοι παρείχαν αμέριστη υποστήριξη στην όλη προσπάθεια.

Θα ήθελα παράλληλα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Διεθνή Οργανισμό Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, καθώς και όλους τους χορηγούς μας για την συγκινητική τους συμπαράσταση. Θα ήθελα εδώ να κάνω ειδική αναφορά όπως παρακάτω:

  • στις Εκδόσεις Τζιόλα, μια εταιρεία εκ των μεγάλων χορηγών μας,
  • στα Πανεπιστήμια (α) Μακεδονίας, (β) Monash της Μελβούρνης και (γ) Sydney,
  • στις εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών Frontier Economics (με έδρα την Μελβούρνη), και Europe Economics (με έδρα στο Λονδίνο) και ιδιαίτερα εδώ στον διευθυντή της εταιρείας και φίλο κ. Αλέξανδρο Ιακωβίδη,
  • στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, με έδρα την Μελβούρνη,
  • στον Σύλλογο Θεσσαλονικέων ο «Λευκός Πύργος», με έδρα την Μελβούρνη,
  • στο καλύτερο συνεδριακό ξενοδοχείο της πόλης, το Grand Hotel Palace, και το προσωπικό του για την άριστη φιλοξενεία που μας παρείχε,
  • στην εταιρία ΤΝΤ HAIR ΕΠΕ καθώς και στον διευθυντή της εταιρείας και φίλο κ. Ανδρέα Ναούμ,
  • στην μελισσοκομική εταιρεία Mellis καθώς και στον διευθυντή της εταιρείας και φίλο κ. Παναγιώτη Ψαθά,
  • στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ και στον υπεύθυνο προϊόντων της κ. Μιχάλη Φιλιππίδη,
  • σε όλο το προσωπικό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, είμαι απολύτως ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά τις ημέρες πριν και κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ούτως ώστε η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει μια ζωντανή διαφήμιση για την αγαπημένη μας πατρίδα. Το συνέδριο δημιούργησε πάρα πολλούς φίλους της Ελλάδας, αρκετοί εκ των οποίων επικοινώνησαν μαζί μας τις μέρες μετά το συνέδριο εκφράζοντας την συμπαράσταση τους προς τον ελληνικό λαό.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.iaae2015.org. Φωτογραφίες από το συνέδριο είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο http://www.iaae2015.org/conference-photos/.

DSC_7787

DSC_7878

DSC_7765

DSC_8044

DSC_8165

DSC_7827

conference_dinner_program

Advertisements

About Vasilis

I am an econometrician and I am interested in contemporary issues in economics and politics, as well as history, related to Europe with emphasis to Greece. You can follow me at https://vasilissarafidis.wordpress.com/
This entry was posted in Greek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s